Žmogaus priklausomybės: visuomenės išpūstas burbulas?
Žmogaus priklausomybės: visuomenės išpūstas burbulas?

Kiekvieną rytą – puodelis juodos kavos, cigaretė rankose ir pilkas dūmas vos nuspaudus žadintuvo čirškimą stabdantį mygtuką, mobilusis telefonas, ramybėje paliekamas vos keletui minučių… Dalis visuomenės narių pasakytų, kad yra nuo to priklausomi arba pirštu bestų į kaimyną. Tačiau specialistai teigia, jog šiais laikais taikliai įvertinti, kas yra priklausomybė – sudėtinga, nes į tuos pačius dalykus visuomenė žvelgia skirtingai.

 

VšĮ Rokiškio psichikos sveikatos centro (RPSC) vadovas Saulius Jasiulevičius akcentavo, kad visuomenės požiūris į aplinkinių žmonių pomėgius, polinkius ir ydas yra subjektyvus dalykas, todėl įvertinti ir diagnozuoti priklausomybę – sunki užduotis. „Dažnai visuomenė išpučia burbulą ten, kur jo nėra. Pirmiausiai turėtumėme nusistatyti ribą, kas yra normalu, o kas ne. Kam nors pedantiškumas ar kruopštumas gali pasirodyti kaip priklausomybė, taip pat ir darboholizmą kiekvienas vertina skirtingai. Žmonės apkalba, juokiasi, jiems šis elgesys atrodo nepriimtinas, nes patys taip nedaro. Tai priklauso nuo kiekvieno asmens vertinimo”, – sakė S. Jasiulevičius.

Pasak specialisto, į RPSC darbuotojus priklausomybę turintys žmonės dažniausiai kreipiasi atsiųsti psichiatrų ar psichologų: „Pas mus ateina žmonės, kai priklausomybę lydi rimtos ligos požymiai: depresija, smurto proveržiai…”

Išsamiau – antradienio GR.

Miglė KATINAUSKIENĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: