Redakcijos archyvo nuotr.
Redakcijos archyvo nuotr.

Kiekvienas iš mūsų kasdien mokame mokesčius, tačiau retas galėtų pasakyti, kiek mokesčių sumoka per mėnesį ar per metus. Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) pristato naują skaičiuoklę, kuri parodys žmogui ne tik kiek mokesčių jis sumoka, bet ir atskleis, kaip panaudojami jo sumokėti pinigai. Ją rasite www.mokumokescius.lt .

„Iniciatyva „Moku mokesčius” siekiame supažindinti Lietuvos gyventojus, kiek ir kokių mokesčių jie sumoka, ir parodyti, kur jie panaudojami. Nors mokame mokesčius, dažnai jų nemokame ta prasme, kad nežinome, kokie jie yra. Juk darbdaviai perveda atlyginimą jau sumokėję visus mokesčius nuo atlyginimo, pirkdami prekes parduotuvėse matome ir mokame kainą jau su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM), pildamiesi degalus – ir su PVM, ir su akcizu. Ši skaičiuoklė paprastai ir aiškiai parodys visus sumokėtus mokesčius. Manome, kad gauti rezultatai daugelį nustebins”, – naująją skaičiuoklę pristato LLRI vyresnioji ekspertė Kaetana Leontjeva.

Pavyzdžiui, minimalų atlyginimą uždirbantis žmogus nuo algos per metus sumoka apie 5 600 litų mokesčių. Darbuotojo ir darbdavio įmokos „Sodrai” sudaro 3 718 litų, privalomojo sveikatos draudimo imokos – 1 080 litų, gyventojų pajamų mokestis – 774 litus, įmoka į Garantinį fondą – 24 litus.

„Mokesčių nuo atlyginimo žmogus nemato, nes į žmogaus sąskaitą šie pinigai niekad nepatenka – jo mokesčius į biudžetą perveda darbdavys. Svarbu ir tai, kad dalis mokesčių vadinama darbdavio mokesčiais, nors ekonomine prasme tikrasis jų mokėtojas yra dirbantis žmogus. Lygiai taip pat ir apsipirkdami parduotuvėje net nesuvokiame, kiek sumokame mokesčių, nes jie yra paslėpti kainoje. Piktindamiesi aukštomis kainomis, iš tiesų piktinamės pernelyg aukštais vartojimo mokesčiais”, – teigia ekspertė.

Skaičiuojama, kad jeigu žmogaus išlaidos paprastoms prekėms ir paslaugoms per mėnesį sudaro 1 700 litų, per metus jis sumoka 3 540 litų PVM. Benzino už 300 litų per mėnesį įsipilantis žmogus per metus sumoka 1 800 litų mokesčių tik nuo degalų.

„Svarbu ne tik, kiek mokesčių žmogus sumoka, bet ir kur jo sumokėtos lėšos panaudojamos. Skaičiuoklėje, kurią rasite adresu www.mokumokescius.lt, gausite savo asmeninį kasos kvitą už 2014-aisiais sumokėtus mokesčius. Sužinosite, kiek jūsų sumokėtų mokesčių šiemet skirta pensijoms, sveikatos apsaugai, švietimui ir mokslui, policijai, krašto apsaugai, teismams ir kitoms biudžeto išlaidoms”, – vardina K. Leontjeva.

Internetinėje skaičiuoklėje įvedę savo atlyginimą ir išlaidas paprastoms, akcizinėms ir lengvatinėms prekėms ir paslaugoms, vartotojai sužinos, kiek mokesčių jie sumoka per mėnesį ir per metus. Įvedus šią informaciją, kiekvienas vartotojas gaus asmeninį kasos kvitą už 2014 m. sumokėtus mokesčius.

LLRI, įgyvendindama švietėjišką iniciatyvą „Moku mokesčius”, siekia paprastai ir patraukliai parodyti gyventojams, kiek ir kokių mokesčių jie sumoka, bei supažindinti su valstybės išlaidomis.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, veikianti Lietuvoje nuo 1990 m. LLRI atlieka tyrimus svarbiais ekonomikos ir jos politikos klausimais, rengia įstatymų ir jų projektų ekspertizes. Taip pat įgyvendina švietėjiškas iniciatyvas. Daugiau www.llri.lt

Skaičiuoklėje mokumokescius.lt galėsite sužinoti, kiek mokesčių sumokate ir kur jie panaudojami.

Mokumokescius.lt skaičiuoklė parodys jūsų sumokamus mokesčius:

kiek mokesčių iš viso sumokate nuo atlyginimo per mėnesį ir per metus;
kokiais mokesčiais apmokestinamas jūsų atlyginimas ir kiek pinigų skiriama kiekvienam iš jų;
kiek mokesčių sumokate tiesiog apsipirkdami parduotuvėse ar laisvalaikiu, t.y. pirkdami maistą, drabužius, valgydami kavinėse ir įsigydami įvairias paslaugas;
kiek mokesčių sumokate, jei perkate degalus savo automobiliui;
kiek mokesčių sumokate, jei vartojate alkoholį;
kiek mokečių sumokate, jei rūkote;
kiek mokesčių sumokate nuo išlaidų lengvatinėms prekėms ir paslaugoms, tokioms kaip šildymas, knygos, viešasis transportas;
galiausiai – kiek mokesčių sumokate bendrai per metus.

* Mokumokescius.lt viršutiniame dešiniajame kampe visda matysite bendrą jūsų sumomamų mokesčių sumą per metus.

Mokumokesius.lt skaičiuoklė taip pat parodys, kur panaudojami jūsų mokesčiai:
Skaičiuoklė ne tik parodys, kiek iš viso sumokate mokesčių per metus, bet ir kokioms sritims ir kiek jūsų sumokėtų mokesčių tenka. Ši informacija bus pateikta kaip asmeninis kasos kvitas už jūsų sumokėtus mokesčius.

Mokumokescius.lt svetainėje apačioje rasite informaciją apie tai, kokie Lietuvoje taikomi mokesčiai ir kaip jie panaudojami.

Papildoma informacija apie iniciatyvą MOKU MOKESČIUS ir skaičiuoklę, jos parengimą ir taikomus skaičiavimus galima rasti www.llri.lt/mokumokescius. Jei turite klausimų apie skaičiuoklę, rašykite mokumokescius@llri.lt

GR ir LLRI inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: