S. Smalinsko laukinis augintinis - šernas Rudis. G. Karlonaitės nuotr.
S. Smalinsko laukinis augintinis - šernas Rudis. G. Karlonaitės nuotr.

Ūkininkas Simas Smalinskas nuošalioje Pusliškio kaimo (Obelių sen.) sodyboje augina egzotiškus paukščius, 9 šernus, 21 danielių ir dar ruošiasi įsigyti 10 elnių.  Paklaustas, kodėl užsiima šia veikla, atsako, kad tai sena svajonė, kurią pradėjo įgyvendinti atsiradus galimybėms: „Statausi aptvarus, perku paukščius. Egzotiškų paukščių veisimu užsiimu pirmuosius metus.”

S. Smalinskas sako, kad Lietuvos klimato sąlygomis galima auginti apie 30 rūšių fazanų. Ūkininko valdose – bananiniai, sidabriniai, kareliškieji fazanai, juodasparniai, baltieji povai, vištiniai balandžiai. „Rinkausi tokias paukščių rūšis, kurios lengvai pakelia žiemos šalčius. Šie paukščiai gali pakęsti šaltį iki – 25 laipsnių. Kai kurios fazanų rūšys sunkiai perneša karštį, todėl reikia pasirūpinti drėkinimu arba ventiliacija, bet tokių stengiuosi nepirkti. Mano auginamų paukščių pagrindinis mitybos racionas yra  kviečių, miežių grūdai,” – pasakoja sodybos šeimininkas.

Perkant paukščius svarbu pasirūpinti, kad jie nebūtų giminingi, geriausia pirkti iš skirtingų ūkių:. „Mano paukščiai negiminingi, sužieduoti, tvarkingi. Paukščius užsisakau iš Vengrijos, Vokietijos, o povus pirkau Lietuvoje.” – pasakoja S. Smalinskas. Prieš įsigyjant paukštį būtina pasirūpinti aptvarais. S. Smalinsko valdose – 7 aptvarai ir kiekviename iš jų laikomas tik vienas patinas su patelėmis. „Jie – kaip gaidžiai, stipresnysis patinas užkapotų silpnesnįjį”, – aiškina šeimininkas.

Pirmasis pašnekovo kieme atsirado šernas, įsigytas prieš penkerius metus. „Šernų skaičių dėl kiaulių maro reikėjo sumažinti, dabar auginu 9,” – pasakoja ūkininkas ir supažindina su prijaukintu šernu, vardu Rudis. Šis žvėris Simo sodyboje yra auginamas nuo pat mažens, todėl visai nebijo žmonių. Danieliai – bailūs, bet kaskart šeimininko ir sodybos lankytojų akį maloninantys gyvūnai vasaros dieną ilsisi medžių pavėsyje. Danielius S. Smalinskas augina jau trejus metus.

Išsamiau – šeštadienio GR.

Gabija Karlonaitė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: