Naftos bendrovė „Orlen Lietuva” už padarytą žalą gamtai privalės valstybei sumokėti 9,7 mln. litų.

Šis ieškinys – už ekologinės nelaimės, įvykusios 2009 m. kovo 25 dieną Pakapinės kaime (Juodupės sen) padarinius gamtai. Trūkus degalų vagių nutiestai žarnai, neteisėtai prijungtai prie  naftos produkto vamzdyno Polockas-Venspilis, į pelkę ilgą laiką liejosi dyzelinas ir užteršė Šaltojos bei Vyžuonos upelius ir didelius jų slėnius. Šaltojos ir Vyžuonos upeliai bei jų slėniai yra priskirti prie paukščių apsaugai svarbių teritorijų.

Galutinį sprendimą dėl ieškinio, aplinkosaugininkų pateikto naftos bendrovei, ketvirtadienį priėmė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas teismui nurodė, kad „Orlen Lietuva” avarijos padarinius privalėjo likviduoti iki 2009 m. spalio 20 d., tačiau grunto valymo darbai laiku nebuvo baigti.

Teismas nutarė, jog „Orlen Lietuva” nesiėmė tinkamų priemonių iki galo pašalinti iš produktotiekio į gruntą ir vandenį išsiliejusio dyzelino likučių. Teismo nuomone, bylą nagrinėję žemesnių instancijų teismai pagrįstai įpareigojo įmonę atlyginti aplinkai padarytą žalą ir jos dydį apskaičiavo teisingai. Panevėžio apygardos teismas 2011 m. aplinkosaugininkų ieškinį buvo sumažinęs beveik trečdaliu (6,791 mln. Lt), bet Apeliacinis teismas pernai ieškinį atstatė ir priteisė „Orlen Lietuva” sumokėti 9,702 mln. Lt).

LAT atmetė „Orlen Lietuvos” prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl to, ar Aplinkos apsaugos įstatymas atitinka Konstituciją, nes KT jau yra atmetęs tokį pat Seimo narių grupės prašymą.

 

 

GR ir LAT inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: