Renginio akimirka.Karolinos Paulonytės nuotr.
Renginio akimirka.Karolinos Paulonytės nuotr.

Kauno technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo instituto kartu su Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija rengiamas socio-edukacinis projektas „Moksleiviai renka Europos Parlamentą” įgauna pagreitį. Projekte jau dalyvauja daugiau nei 120 Lietuvos mokyklų.

Mokiniai aktyviai siunčia savo esė, kuriuose svarsto, kas yra geras pilietis. Projekto rengėjus pasiekia ir mokinių klausimai Europos Parlamento (EP) nariams ir kandidatams. Iš šių klausimų bus išrinkti geriausi, kurie bus užduoti šio mėnesio pabaigoje vyksiančių nacionalinių diskusijų dalyviams.

Kauno technologijos universiteto III-jų rūmų (Laisvės al. 13) salėje vyksiančias diskusijas tiesiogiai stebės mokiniai iš visų Lietuvos regionų, o teletiltu pasiekiamos mokyklos galės užduoti juos dominančius klausimus diskusijos dalyviams. Šioms diskusijoms jau aktyviai rengiasi EP nariai ir į jį kandidatuojančių politinių partijų atstovai.

Balandžio 28 d. 11 val. vyksiančioje  diskusija „Ką gali Europos Parlamentas? ARBA Kodėl aš turėčiau balsuoti?” dalyvaus esami ar buvę europarlamentarai. Jos metu bus svarstoma, kokie buvo svarbiausi  EP sprendimai ir ką svarbaus nuveikė Lietuvos atstovai EP; kokie buvo naujai išrinktų EP narių įspūdžiai atvykus dirbti į Briuselį ir Strasbūrą; kodėl EP dažnai suvokiamas kaip nutolęs nuo piliečių ir apskritai mažai ką galintis nuveikti; kaip reikėtų skatinti jaunimo dalyvavimą EP rinkimuose ir kodėl apskritai jie turėtų balsuoti.

Diskusijoje dalyvaus šios kadencijos EP nariai Juozas Imbrasas, Radvilė Morkūnaitė, Justas Vincas Paleckis, 2004-2009 m. EP kadencijos narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Balandžio 30 d. 11 val. vyksiančioje diskusijoje „Kaip man pasirinkti kandidatą?” dalyvaus kandidatai į EP. Jos metu bus svarstoma, kas paskatino juos dalyvauti rinkimuose į EP; koks bus pirmas svarbiausias jų numatomas darbas EP, jei bus į jį išrinkti; kodėl vis mažėja rinkėjų aktyvumas EP rinkimuose ir kaip rinkėjams reikėtų nuspręsti, kuriai partijai verta atiduoti savo balsą.

Diskusijoje dalyvaus šių Lietuvos politinių partijų, turinčių savo atstovus EP, kandidatai: Darbo partijos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos, Partijos Tvarka ir teisingumas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų. 

Su EP veikla ir funkcijomis moksleiviai jau galėjo susipažinti nacionalinės pamokos „Europos Parlamentas: veikla, atstovai, galimybės” metu, kuri kovo 21 d. buvo transliuota internetu. Projekto dalyvius pamokos metu pasveikino mokyklų rinkimus Norvegijoje organizuojanti Norvegijos socialinių mokslų duomenų tarnyba.

Gegužės 3-4 d. vyks svarbiausias projekto renginys – mokomieji elektroniniai Europos Parlamento rinkimai, kuriuose balsuoti galės visų Lietuvos mokyklų 9-12 klasių moksleiviai. Nors tai bus mokomieji rinkimai, tačiau balsai bus skaičiuojami kaip tikruose EP rinkimuose.

Pagrindinis projekto „Moksleiviai renka Europos Parlamentą” tikslas – skatinti aktyvų jaunimo dalyvavimą šalies pilietiniame gyvenime, gilinant moksleivių žinias ir domėjimąsi politiniais valstybės procesais. Daugiau informacijos apie projektą galite rasti interneto svetainėje adresu ktu.edu/shmmf/turinys/moksleiviu-rinkimai ir projekto Facebook paskyroje.

 

Projekto partneriai: Europos Parlamento informacijos biuras Lietuvoje, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, VšĮ „Europos namai”, KTU Europos institutas.

Karolina Paulonytė

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: