Gruodžio pabaigoje pradėjusi veikti svetainė – bene vienintelė Lietuvoje
Gruodžio pabaigoje pradėjusi veikti svetainė – bene vienintelė Lietuvoje

Obelių paminklo, skirto 1941 m. birželio sukilėliams ir sovietinėms aukoms atminti, atstatymo entuziastai sukūrė šiai kilniai misijai skirtą interneto svetainę www.obeliupaminklas.lt. Joje – paminklo istorija, jo vizualizacija ir aukotojų pavardės.

Entuziastai
Svetainė, skirta Obelių paminklo atstatymo idėjai skleisti, pradėjo veikti prieš porą savaičių. Ji sukurta Donato Smalinsko, Valstybinės kalbos inspekcijos viršininko ir paminklo atstatymo vieno entuziastų, iniciatyva. Anot jo, vargu ar šalyje rastume analogišką paminklui skirtą svetainę. „Bent jau aš apie tokią nesu girdėjęs“, – sakė p. Smalinskas.
1942 m. monumentą savo lėšomis pastatė Obelių krašto gyventojai, norėdami įamžinti žuvusiųjų Birželio sukilėlių Kazio Petrausko, Petro Putros, Algio Stankevičiaus, Juozo Šniokos, Konstantino Seibučio, Jono Baltrušaičio bei dviejų nežinomų karių atminimą. Paminklas simbolizavo ir pirmosios sovietų okupacijos metu obeliečių patirtas netektis – nužudytus ir ištremtus šio krašto žmones. Monumentas svarbus ir tuo, kad jis yra bene vienintelis šalyje, skirtas 1941 m. birželio sukilėliams ir sovietinėms aukoms atminti.
Paminklo projektą sukūrė ir darbams vadovavo Gurijus Kateščenka, Obelių policijos viršininko ir klebono Leono Virkučio pavedimu. Įspūdingo dydžio betoninio monumento statyba užtruko apie metus. Obelių krašto žmonės ją rėmė kaip įmanydami: lėšomis, statybinėmis medžiagomis bei neatlygintinais darbais. Monumentą sugriovė sovietinė valdžia. Kadangi jis buvo įspūdingų matmenų ir labai tvirtas, jo ardymo darbai užtruko kelis dešimtmečius.
Anot D.Smalinsko, Lietuvai atgavus nepriklausomybę obeliečiai puoselėjo svajonę atstatyti šį monumentą. Tačiau dėl įvairių priežasčių du bandymai tai padaryti nepavyko. Trečiasis bandymas – 2010 m. spalio 29 d. rajono tarybos sprendimas atkurti paminklą 2011 m., minint Birželio sukilimo 70-ąsias metinės. Darbams savivaldybė skyrė 30 tūkst. litų. Tačiau jų neužteko sumanymui įgyvendinti.
Monumento atstatymo sąmata yra apie 167 tūkst. litų, savivaldybės lėšos tesudaro kiek mažiau nei penktadalį reikiamos sumos.

Daugiau šeštadienio “Gimtajame…”

Lina DŪDAITĖ

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: