Rajono meras Vidmantas Kanopa. D.Zibolienės nuotr.
Rajono meras Vidmantas Kanopa. D.Zibolienės nuotr.

Rajono meras Vidmantas Kanopa rajono verslininkams, kraštiečiams bei visuomenei išplatino prašymą paremti monumento 1941 m. birželio sukilimo dalyviams ir sovietinėms aukoms atminti atstatymą. Šį paminklą planuojama statyti Obelių kapinėse.

„Kreipiamės į Jus dėl galimos paramos“, – į rajono visuomenę kreipiasi rajono meras.
Toliau rašte dėstoma: „Rokiškio rajono taryba nusprendė atstatyti paminklą 1941 m. birželio sukilimo dalyviams ir sovietinėms aukoms atminti. 1942 m. Obelių kapinėse, prie žuvusių Birželio sukilimo dalyvių kapų, iškilo įspūdingas betoninis monumentas. Jo centre – Kristaus bareljefas, kuriam iš šonų – du Lietuvos karių bareljefai. Sunkiais vokiečių okupacijos laikais lėšų įspūdingam – maždaug 8 m ilgio ir 3 m aukščio – betoniniam monumentui aukojo Obelių krašto žmonės. Obeliečiams paminklas buvo ypač brangus: jis įamžino ne tik sukilimą prieš sovietinę valdžią, bet ir pirmosios sovietinės okupacijos aukas – žuvusius, ištremtus krašto žmones. Jis simbolizavo laisvą ir nenugalėtą Lietuvą. Paminklo projektą sukūrė ir darbams vadovavo Gurijus Kateščenka, Obelių policijos viršininko ir klebono Leono Virkučio pavedimu. Deja, vieninteliam žinomam tuo metu Lietuvoje pastatytam paminklui Birželio sukilėliams atminti nebuvo lemta išlikti. Antrosios sovietinės okupacijos metais paminklas buvo nugriautas. 2009 m. Kultūros vertybių registre šiam paminklui suteikta teisinė apsauga, jis yra nacionalinio reikšmingumo lygmens.“

Sovietinės valdžios sunaikintam paminklui reikia 167 tūkst. litų. Rokiškio rajono savivaldybė, Obelių seniūnija ir Obelių bendruomenė šiam svarbiam sumanymui įgyvendinti ieško rėmėjų. Savivaldybė paminklo atstatymui skyrė 30 tūkst. litų, pavienių aukotojų lėšos – 5 tūkst. litų.

„Privalome suremti pečius, sujungti širdis ir rankas – parodyti savo tvirtumą. Tikiuosi, kad į šį kreipimąsi atsilieps visi verslo žmonės, dalelę savo triūso paaukodami šiam kilniam tikslui. Tegul paminklas kasdien primena permainingą, bet garbingą Lietuvos istoriją. Esame labai dėkingi už Jūsų supratimą ir paramą“, – kreipimesi rašo rajono meras V.Kanopa.

Lėšas galima pervesti  į Obelių bendruomenės centro specialiąją sąskaitą Nr. LT 847300010105682663, bankas „Swedbank“.

 

GR inform.

Subscribe
Informuoti apie
guest
0 Komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus

Rekomenduojami video: